CD&V en N-VA hebben in Westerlo een bestuursakkoord gesloten. Guy Van Hirtum (CD&V) wordt/blijft burgemeester.

Na het bekendmaken van de verkiezingsuitslag heeft CD&V, die de grootste partij blijft, onderhandelingen aangevat met N-VA, de tweede grootste partij.

Deze onderhandelingen hebben vandaag geleid tot een overeenkomst, waarbij beide partijen samen de gemeente Westerlo willen besturen tijdens de legislatuur 2013-2018. Deze samenwerking heeft een hoog democratisch gehalte: er wordt maximaal rekening gehouden met hetgeen de Westelse kiezer op 14 oktober heeft aangegeven. De ruime meerderheid maakt het mogelijk om met een coherente groep de gemeente Westerlo de volgende zes jaar te besturen.

Met 3 545 voorkeurstemmen wordt Guy Van Hirtum (CD&V) door alle raadsleden van de twee politieke fracties (13 van CD&V en 10 van N-VA) voorgedragen als burgemeester.

Het voorzitterschap van het OCMW wordt tussen beide partijen gedeeld. De eerste drie jaren zal dit door CD&V worden ingevuld, de laatste drie jaren door N-VA. Verder zal N-VA twee schepenen aanduiden in het gemeentebestuur en CD&V vier. De schepenbevoegdheden zullen zodanig worden toegekend dat beide partijen hun accenten kunnen leggen.

Foto : Guy Van Hirtum midden  / archief / Nnieuws